ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR

Gabriel Garcia Márquez Kimdir?

Gabriel Garcia Márquez, 6 Mart 1927 yılında Kolombiya'nın kuzeyinde yer alan Aracataca ismiyle bilinen bir nehir kasabasında dünyaya gelmiştir. Luisa Santiaga ve Gabriel Eligo Garcia Márquez çiftlerinin ilk çocukları olan Gabriel Márquez Latin Amerika coğrafyasında ‘‘Gabo’’ veya ‘‘Gabito’’ lakabıyla anılmaktadır. 20. yüzyılın en önemli yazarlarından birisi olarak nitelendirilen yazar Márquez, aileleri tarafından onaylanmayan bir aşkın çocuğu olmaktadır.

Gabriel Garcia eğitim hayatı Montessori eğitim modelini benimsemiş bir anaokuluna yazılması ile başlamıştır. Öğrenciliği sırasında oldukça başarılı bir çocuk olan Gabo Márquez babasının eski takım elbiselerini giyen, mizahi şiirler yazan, uzun şiirleri ezbere okuyabilen, mizahi çizgi romanlar çeken ürkek bir çocuk olarak okulda ünlü olduğu bilinmektedir. Atletik faaliyetlere ilgi duymaması ile bilinen Gabriel Garcia Márquez bu yönüyle okul arkadaşları tarafından ‘‘El Viejo’’ olarak anılmıştır.

Yazar Márquez lise eğitimini Colegio Jesuita San Jose’de 1940 yılında tamamlamıştır. İlk şiirlerini okulun dergisinde yayınlayan Gabriel Garcia onur belgesi ile mezun olmuştur. 19 yaşında kayıt olduğu ve kendi imkanları ile okumaya çalıştığı Hukuk Fakültesindeki eğitimini mezun olamadan yazarlık kariyeri için yarıda bırakmıştır. Gabriel Garcia Márquez'in yazarlık kariyerinde cesaretini ilk kıran kişi babası olmuştur. Yazarlık tutkusundan ne olursa olsun vazgeçmeyen Gabriel Garcia El Heraldo gazetesi ile gazeteciliğe ilk adımını atmıştır.

Yazarlığa ilk adımlarını karikatür çizerek attığını dile getiren yazar Márquez kalemle ilk tanıştığında okuma yazma bilmediği bilinmektedir. Lisede ve üniversitede edebi metin yazısı gerektiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Gabriel Garcia Márquez için yazmak zamanla hayatındaki en büyük tutku haline dönüşmüştür. Bir akşam tanıştığı Franz Kafka Gabriel Garcia’nın yazın hayatına başlamasında etkili olan isim olmuştur. Franz Kafka’nın hediye ettiği ‘‘Dönüşüm’’ kitabını okuduktan sonra oldukça etkilenen ve eğer Franz Kafka’yı tanısaydım yazmaya çok daha önce başlardım diyen yazar Márquez kısa öyküler yazmaya başlamıştır. Gabriel Garcia Márquez eserleri incelendiğinde eserlerinde çocukluğuna uzanan izler bulmak mümkündür.

Gabriel Márquez gençlik aşkı olan Mercedes Barcha Pardo ile 1958 yılında evlenmiştir. Bu evlilikten Rodrigo Garcia ve Gonzalo adında iki çocuk dünyaya gelmiştir. Meksika’daki evinde 17 Nisan 2014 yılında hayatını kaybeden yazar vefat ettiğinde 87 yaşındaydı. Yazar Márquez, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos tarafından ölümünden sonra “bugüne kadar yaşamış en büyük Kolombiyalı” olarak lanse edilmiştir. Yazar yaşamında 1972 yılında ABD’de Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü’ne ve 1982 yılında Yüzyıllık Yalnızlık adlı eseri ile Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür.

Gabriel Garcia Márquez Kitapları

Eserleri ile edebiyat dünyasına büyük bir zenginlik katan Gabriel Garcia Márquez kitapları ile ses getiren yazarlar arasında yer almaktadır. 1967 yılına kadar sekiz kitap yazan yazar sadece üçünün telifini alabilmiştir. Gabriel Garcia Márquez ilk kitabı olan ‘‘Yaprak Fırtınası’’ adlı eserini 1955 yılında yayınlamıştır. Yaprak Fırtınası’nı yazdığım andan sonra yazar olmak istediğimi anladım diyen yazar bu kitabı hakkında olumlu eleştiriler alsada bu durum kitabın satışlarına yansımamıştır.

Gabriel Garcia Márquez aynı yıl deniz kazasında vefat eden Kolombiyalı denizcilerin gerçek hikayelerini seri halinde yazarak yayımlamıştır. Yazarın yazdıkları hükümetin bu kaza ile ilgili ortaya koyduğu raporların tersini ifade etmekteydi. Yapılan yolsuzlukların denizcilerin ölümüne sebep olduğu gerçeği ortaya çıkınca hükümetin nefretini kazanan yazarın siyasi duruşu başlamış oldu. Yazarın bu kitaplarından sonra yazmış olduğu ve ses getiren birçok kitabı olmuştur. Yazarın yazın hayatı boyunca yazmış olduğu kitapları şu şekilde listelenmektedir:

  • Yaprak Fırtınası
  • Albaya Mektup Yazan Kimse Yok (Günümüzde “Albaya Mektup Yok” ismiyle basılmaktadır.)
  • Hanım Ana’nın Cenaze Töreni
  • Şer Saati
  • Yüzyıllık Yalnızlık
  • Mavi Köpeğin Gözleri
  • Başkan Babamızın Sonbaharı
  • İyi Kalpli Erendira
  • Kırmızı Pazartesi
  • Kolera Günlerinde Aşk
  • Labirentindeki General
  • Aşk ve Öbür Cinler
  • Benim Hüzünlü Orospularım
  • Doğu Avrupa’da Yolculuk
  • Şili’de Gizlice
  • Yüzyılın Skandalı
  • Bir Kayıp Denizci
  • Bir Kaçırılma Öyküsü
  • Anlatmak için Yaşamak
  • On İki Gezici Öykü
  • Öyküler

Gabriel Garcia Márquez Tüm Eserleri

Yazar Gabriel Garcia Márquez kitapları ve kitapları harici yazmış olduğu eserleri şu şekilde listelenmektedir:

Yaprak Fırtınası Albaya Mektup Yazan Kimse Yok (Günümüzde “Albaya Mektup Yok” ismiyle basılmaktadır.) Hanım Ana’nın Cenaze Töreni Şer Saati Yüzyıllık Yalnızlık Mavi Köpeğin Gözleri Başkan Babamızın Sonbaharı İyi Kalpli Erendira Kırmızı Pazartesi Kolera Günlerinde Aşk Labirentindeki General Aşk ve Öbür Cinler Benim Hüzünlü Orospularım Doğu Avrupa’da Yolculuk Şili’de Gizlice Yüzyılın Skandalı Bir Kayıp Denizci Bir Kaçırılma Öyküsü Başkan Babamızın Sonbaharı Anlatmak İçin Yaşamak On İki Gezici Öykü Öyküler Edebiyat Dışı Bir Kayıp Denizci Latin Amerika’nın Yalnızlığı Márquez’le Konuşmalar Şili’de Gizlice Bir Kaçırılma Öyküsü Anlatmak İçin Yaşamak Diğer Eserleri Un día después del sábado Monólogo de Isabel viendo llover en Macondo Cuando era feliz e indocumentado Chile, el golpe y los gringos Ojos de perro azul El otoño del patriarca Todos los cuentos Textos costeños Viva Sandino El olor de la guayaba El secuestro El asalto Kızıl Oidipus (senaryo) Erendira (senaryo)

Gabriel Garcia Márquez Son Kitabı

Gabriel Garcia Márquez son kitabı 2021 yılında yayınlanan Yüzyılın Skandalı: Gazete ve Dergi Metinleri (1950-1984) adlı eseridir. Eserde 1950 ve 1984 yılları arasında gazete ve dergilerde yayımlanan 50 metin bir araya getirilmiştir. Bu eserinde Gabriel Márquez’in amacı okurlarını eserlerine temel oluşturduğunu daima dile getirdiği gazete ve dergi çalışmaları ile tanıştırmaktır. Yazarın okurları bu metinlerin birçoğunda tanıdık bir sesle karşılaşmakta ve bu tanıdık sesin yazarın gazetecilik zamanlarında şekillendiğine tanıklık etmektedir.

Gabriel Garcia Márquez Hikaye Kitapları

Gabriel Garcia yazarlık serüvenine öykü yazarlığı ile başlamıştır. Yazdığı kitaplar ile oldukça beğenilen ve dünyaca tanınan yazar ilk kitabını hikaye türünde yazmıştır. Gabriel Garcia Márquez kısa hikayeler yazarak oluşturduğu kitaplar şu şekilde listelenmektedir: Yaprak Fırtınası Albaya Mektup Yok Kocaman Kanatlı İhtiyar Adam Hanım Ana’nın Cenaze Töreni The Handsomest Drowned Man in the World The Incredible and Sad Tale of Innocent Erendira There Are No Thieves in This Village

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı