Tükendi

Bobo'nun maceraları tekrar raflarda! Serkan Altuniğne'nin, köpeği Bobo'dan esinlenerek hazırladığı ve yıllardan beri haftalık mizah dergileri Penguen'de ve Uykusuz'da yayınlanmakta olan sevimli ve şaşkın Bobo karakterinin albümünün üçüncü baskısı Tekir kitap aracılığıyla okurlarla buluşuyor. Bobo'yu çok sevenler, Serkan Altuniğne'nin eskiz defterinden Bobo'nun hazırlanış sürecini anlatan eskizlerini de kitapta bulabilirler.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 96
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2019
₺47,90
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : Hatay
Sayfa Sayısı : 94
En / Boy : 13,5 / 19,5
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : 9.2011
₺7,69
1

Karikatür Nedir?

Karikatür nedir?” in cevabı için ele alınan konuların komik ya da iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan çizimledir demek yerinde kabul edilmektedir. Güldürücü ve düşündürücü resimler de karikatürün anlamı ifade etmektedir. Karikatür hakkında bir nevi resimlerin anlam kazanmış şeklidir tanımı da kullanılmaktadır. Resim sanatının alt dallarından bir olan karikatürün, zaman içinde gelişme gösterdiği de gözlenmektedir. Karikatür, Fransızca “caricature” sözcüğünden gelmektedir ve modern teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital cihazlar sayesinde oluşturulmaya başlanmıştır. 

Bunun yanında karikatür örnekleri arasında tarihin ilk karikatürünün de Leonardo da Vinci tarafından çizildiği vurgulanmakta ve Gian Lorenzo Bernini’nin karikatür sanatının yapı taşlarından biri olduğu da belirtilmektedir. Ayrıca, Hercula ve Pompei kazılarında vazo ve duvarlarda birçok karikatür görsellerine rastlanmaktadır. Karikatür sanatının İtalya ve Fransa’da ortaya çıkarak yol katettiği de eklenmektedir. Karikatür eserlerini yapan sanatçılara karikatürist veya karikatürcü denilmektedir. Tanınan ilk Türk karikatüristin ise Ali Fuat Bey olduğu ve çıkarılan ilk Türk karikatür dergisinin de 1970 yılında Teodor Kasap tarafından çıkarıldığı belirtilmektedir. Olayları çizerken, isterlerse olduğundan daha farklı bir şekilde abartıyla veya ironilerle yansıtmaktadır. 

Karikatür çizimi amacı, günümüzde yaşanmış bir olayı eğlenceli, komik ve eleştirel bir gözle ifade ederek ters giden şeyleri tartışmaya açmak olmaktadır. Böylece düşündürücü ve en komik karikatürler hem yaşamlardaki terslikleri ve yanlışları, hem de abartı bir dil ve görseller kullanarak mizahı içinde barındırmaktadır. Komik karikatürler incelendiği zaman bir takım özelliklerin baz alındığı fark edilmektedir. Bu özelliklerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Karikatürler bir sanat kolu olarak bilinmektedir.
  • Mizahi ve abartılı ögeler barındırması gerekmektedir.
  • Karikatürlerde uzun konuşmaların yapılmaması tercih edilmektedir.
  • Renkli veya renksiz olarak karikatür çizimi gerçekleşmektedir.
  • İğneleyici kelimeler kullanılmakta fakat küfrün ve argonun yapıtın kalitesini olumsuz etkilediği de bilinmektedir.
  • Yazılı ve yazısız olarak iki ayrı türde karikatür çizilmektedir. 

Karikatür Kitapları

Kitap karikatür örnekleri genelde bir karikatüristin kendi eserlerinin toplandığı yapıtlar olarak okuyucuların karşısına çıkmaktadır. Uzmanların da belirttiği gibi Türk karikatür tarihinde kendine ayrı bir yer edinen karikatür sanatçısı Turhan Selçuk’un birçok karikatür kitabı bulunmaktadır. Siyaset başta olmak üzere birçok toplumsal olayı en iyi karikatürler kategorisinde kâğıda aktaran Turhan Selçuk’un “Siyasetin Göbeği” kitabı yanında PTT’nin 1991 yılında “Türk Karikatür Sanatı” başlıklı seri kapsamında Turhan Selçuk’un yarattığı “Abdülcanbaz”  çizgi karakterini konu alan bir posta pulunun varlığından da söz edilmektedir. Ayrı bir hayran kitlesi olan ünlü şovmen ve karikatüristin Cem Yılmaz karikatürleri yer aldığı “Karikatürler 1992 – 1996 Cem Yılmaz” eseri de ilgi toplamaktadır. 

Yabancı karikatür çizerlerin içinde yer alan Chabouté’nin “Yapayalnız” eseri de bilirkişiler tarafından benzersiz çizgiler ve gizemli hikâye ifadeleri ile yorumlanmaktadır. Fransız karikatüristin bu kitabı yalnızlığı çizimle ile ortaya koymaktadır. İngilizce karikatür arayışı içinde olan kişilere de Bill Scott'un “The Crazy World of Hospitals” kitabı işaret edilmektedir.Bunlar yanında karikatür kitapları türü içinde karikatür hakkında bilgi, çizim tekniği ve ortaya konmasını destekleyecek bilgilerin yer aldığı kitaplarda kitap dükkânlarında yerlerini almaktadır. Mizah karikatür yapıtları dışında Martin Pope’nin “Karikatür Hakkında Öğrenmek İstediğiniz Her Şey” kitabı gibi eserler karikatür hakkında öğrenilmek istenilen birçok şeyi pratik tavsiyeleri ve ilham verici örnekleri ile yeteneklerini geliştirmek isteyenlere sunmaktadır. 

Dünyada yayınlanan ilk karikatür kitabının İngiltere’de basıldığı ve Mary Darly’in “A Book Of Caricaturas (1762)” eseri olduğu vurgulanmaktadır. 18. Yüzyıldan beri alanda uzman gösterilen Thomas Rowlandson’dan ve James Gillray’dan bahsedilmektedir. Günümüzde karikatürün geniş kapsamlı yapılan ve hemen hemen her ülkede bir kitlesi olan düzenli olarak dergi ya da kitaplar halinde okuyucularla buluşan bir sanat dalı haline geldiği de bilinmektedir. Ayrıca karikatürler kitaplar dışında süs objelerinde, yastıkların, çakmakların, kupaların ve tişörtlerin üzerine de basılmaktadır. Karikatür biblo bunlar arasında yer almakta ve evlilik karikatür, sevgililer günü karikatürleri, doktor karikatürleri, deli karikatür ve hatta doğum günü karikatür tasarımları ile kişilerin karşısına çıkmaktadır. 

 

Çocuklar İçin Karikatür Kitapları

Çağımızda karikatür, bilgisayar ve tasarım yazılımlarının yaygın oluşu sebebiyle kimi zaman bilgisayar ortamında ortaya çıkmaktadır ki bunun için geliştirilmiş yazılımlarının varlıkları bilinmektedir. Bilgisayarla çizim için ayrıca dijital cihazlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir ama bu yolla elde edilen çizimlerin de daha net renklere sahip olduğu fark edilmektedir. Çocuk için hazırlanan karikatür kitapları da bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Salih Memecan'ın “Sizinkiler” serisinin kahramanları Limon ve Zeytin gerçek dünyaya bu şekilde gelmektedir. Zeynep Memecan’ın “Zeynep Amerika’yı Anlatıyor” 127 sayfalık kitabı da çocuklar için derlenen kitaplar arasında yer almaktadır. Çocuk karikatür kitapları konusunda sıklıkla karşılaşılan bir diğer isim de Behiç Ak olmakta ve karikatüristin “Karikatür Kitabı” adındaki eseri bilinmektedir.

Çocuklar için karikatür yapıtları arasında Turgut Yüksel’in “Karikatür Çizmeyi Öğreniyorum” serisi temel geometrik şekiller, harfler ve sayılar kullanılarak karikatür çizimini minik okuyuculara aktarmaktadır.  Çocukların eğlenirken öğrenmesine destek sağlayan yapıtlarda matematik ile ilgili karikatürler de rastlanmaktadır. Birçok ders branşının kitaplarında kavram karikatürü ve konuşma baloncukları yer alırken, bu baloncuklar okurlara öğrenilmesi gerekilen kısa bilgileri sunmaktadır. Çocuklar için hazırlanan karikatür kitaplarının içinde anlamlı karikatürler bulunmakta ve minik dünyaların eğlenirken bilgi edinmesi ve doğru davranışlar kazanması desteklenmektedir. Ayrıca resimli ve çizimli deyim karikatürleri de çocuklar için derlenen yapıtlar olarak adından söz ettirmektedir. 

Türk Karikatür Yazarları

Karikatür sanatı, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında mecmuaların geniş yayılması ile tanınmaya başlamaktadır. İlerleyen dönemlerde de Cemil Cem, Sedat Nuri İleri, Mehmet Bahar, Münir Osman gibi isimler karikatür sanatında başarılı işler ile kendinden bahsettirmektedir. Cumhuriyet dönemi karikatür çiziminde ise Cemal Nadir Güler, Münif Fehim Özarman ve ilk Türk kadın karikatüristi Selam Emiroğlu isimleri gözlenmektedir. Zamanımızda yaygın sanatlardan biri olarak gösterilen karikatür çiziminde ise Umut Sarıkaya, Selçuk Erdem, Behiç Ak, Oğuz Aral, Abdülkadir Elçioğlu, Ersin Karabulut ve Yiğit Özgür isimlerine sıklıkla dergilerden ve internet sitelerinden ulaşılmaktadır. Yiğit Özgür’ün beyle karikatür çizimleri birçok kişinin yüzünü güldürürken, Özgür’ün “Karikatürler Serisi”, “Çizgi Öyküler” ve “Hunililer” kitapları da okuyucuların yorumlarına göre sevilerek okunmaktadır. 

Dünyaca ünlü Türk karikatür sanatçısı Mustafa Kutlukhan Perker’in “Ölmeden Önce Gülmeniz Gereken 1000 Karikatür” eserinin Sait Faik’ten Darth Vader’a, taş devrinden modern çağın kadın-erkek ilişkilerine ve trafikte sıkışmaktan uzaya gitmeye kadar hem günlük yaşam hem de popüler kültür detaylarını kapsadığı fark edilmektedir. Piyale Madra’nın “Âdemler ve Havvalar Serisi”, Oğuz Aral’ın “Avni” maceraları, Latif Demirci “Eyyy Siyaset”, Erdil Yaşaroğlu’nun “Komikaze Serisi”, Cihan Ceylan’ın “Karikatürler Serisi” ve Emre Ulaş’ın “Babalar Serisi” gibi daha nice kitap, Türk karikatür yazarlarının eserlerine örnek teşkil etmektedir. 

İslami Karikatür Kitapları

İslami karikatür kitapları denilince de akla Hasan Aycın gelmekte ve karikatür sanatçısının “Zılal”, “Şar”, “Hub”, “Berk”, “İftah”, “Eyse” ve “Sarp Geçit” yapıtları tanınmaktadır. Yine İbrahim Demirci’nin “Kudüs Ey Ey”, Franz Rosenthal’ın “Erken İslam’da Mizah”, Kemal Urgenç’in “Otobüstekiler” ve Dr. Ali Coşkun’’un “Kızıl Elma Tüm Türk Tarihi Karikatür Kitabı” İslami karikatür eserlerine örnek gösterilmektedir. 


 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı