• Stoktakiler
  • 2 Ürün

Moda Kitapları

Moda Nedir?

Latince “hemen şimdi” anlamına gelen “modo” teriminden türemiş olan “moda” kelimesi, İtalyanca’da değişiklik gereksinimi ve geçici yenilik anlamını ifade etmektedir. Moda, tekstil sektöründe bir toplumda belirli bir zaman dilimi içerisinde öne çıkan giyim tarzı demektir. Günümüzde dijital dünyanın günlük yaşamlara entegre olmasıyla moda, toplumlardan global dünyaya taşınmaktadır. Örneğin New York sokak modasında öne çıkan birçok parçanın ülkemizdeki mağaza vitrinlerinde de görülmesi bu sonuca işaret etmektedir. 

Moda kendisini sadece giysilerde değil aksesuarlar, ev dekorasyonu, teknolojik aletler, sinema, yayın ve basım gibi birçok alanda göstermektedir. Sürekli değişen bir algı niteliği taşıyan moda, soyut bir kavram olmakta ve tüketim odaklı bir davranışı da simgelemektedir. Moda genel anlamda popüler kültürü işaret etmektedir. Moda kavramı giysi sektöründe, genellikle özgün bir stilde tasarlanmış olan kıyafet kombini olarak bilinmektedir. 1400’lü yıllardan çağımıza kadar gelen süre içinde, kısa dönemlerde büyük kitleler tarafından en çok tercih edilen kıyafetleri kullanma anlamına da gelmektedir. 

Modayı hayatın ta kendisidir diye yorumlayan kitleler yanında herkesin kendi modası olması gerektiğini savunan düşüncelere de rastlanmaktadır. Ünlü şair ve roman yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın moda yorumu ise “Moda sandığımız birçok şeylerin hayatın kendi bünyesinden geldiği anlaşılır.” Uzmanlarca güzel bir özet olarak değerlendirilmektedir. Müzik, edebiyat, tiyatro ve hatta alışveriş biçimleri gibi her türlü eylem ve aktivite de moda rüzgârlarından esinlenmektedir. Harry Potter serisinin kitapları ve filmleri kadar aksesuarları, giysileri hatta bu yapıtların içinde geçen cümleler bile döneminde bir moda oluşturmaktadır. 

Toplumsal değişikliklerin moda alanına aktarılması da tarih boyunca gözler önüne serilmektedir. Bütün bunların yanında moda ve tasarım kavramlarının ayrı düşünülmemesi gerektiği bilirkişilerce vurgulanmaktadır. Tasarımcıların kıyafet, ayakkabı, aksesuar ve hatta zamanımızda yaşam merkezi haline gelen sosyal medyada fotoğraf tasarlamanın bile bir modası bulunduğu gözlenmektedir. Önceliğin giyim ürünlerine verildiği görünüş ve detaylandırmanın fikirlerden yola çıkarak somutlaştırılması tasarımlarla ön plana çıkmaktadır. 

Moda ile İlgili Kitaplar

Moda ile ilgili kitaplar incelendiğinde modacıların, ünlü terzilerin, tasarımcıların ve modaya meraklı olan bireylerin moda kitap içinde yer aldığı fark edilmektedir. Kadınların, tekstil işiyle uğraşanların, moda severlerin ve moda öğrencilerinin okumayı seçtiği bu kitaplarda görsel yönler ön plana çıkmaktadır. Moda sektörünü ele alan en moda kitaplar büyük çoğunluğu için kaliteli kâğıt ve baskılardan meydana getirildiği vurgulanmaktadır. Moda ile ilgili kitapların arasında prestijli ürünlerin bulunması kalın hamur ve ciltten oluşan özel çekim fotoğrafların kullanıldığı ve bolca moda resmi kitabı basımlarından kaynaklanmaktadır. 

Moda ile ilgili kitaplar birçok çeşide ayrılmaktadır. Bir kısmı terzi ve tasarımcılar tarafından dikiş öğretisi olarak hazırlanmaktadır. Kalıp çıkarma, adım adım tasarım ve dikiş dikme sanatı üzerine yazılan bu eserler yol gösterici niteliği taşımaktadır. Karolyn Kiisel’in “Uygulamalı Drapaj Teknikleri” bu türe örnek gösterilmektedir. Audrey Hepburn’ün “Tiffany’de Kahvaltı” filmindeki kostümünden Kate Middleton’ın gelinliğine kadar birçok örnek bu kitabın sayfalarında bulunmaktadır. Kitap fotoğraflar, abartıdan uzak çizimler ve bilinmesi gerekilen noktaların açıklandığı DVD ile ilgili bireylere sunulmaktadır. Kadınlar kadar erkeklerin de düşünülüğü moda ile ilgili kitaplardan biri de Jim Long’un “Bakımlı Erkeğin El Kitabı” olmaktadır. 

Moda ile ilgili kitaplar serisinin bir türü de modacıların tüketicilere verdikleri stil önerilerini barındırmaktadır. Hakan Akkaya’nın “Moda Atölylesi”, Özlem Çakır’ın “Ben Ne Giydiğimi Biliyor Muyum” ve basım dili İngilizce olan Christine Anna Bierhals’ın “City Fashion Berlin” ve “City Fashion Paris” kitapları bu türün sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca geçmişten günümüze kadar gelen moda tarihini inceleyen yapıtlar da okuyucuların ilgisini çekmektedir.  Cally Blackman’ın “Modanın Tarihi 1900’den Bugüne” ile Marnie Fogg’un “Modanın Tüm Öyküsü” eserleri moda ile ilgili kitaplar arasında yer almaktadır. 

Moda Çizim Kitapları

Moda çizim kitapları sektörün profesyonelleri tarafından öğrencilere veya bu işe yeni başlayanlara yönelik öğretici içeriklerin bulunduğu derlemeler olarak okuyuculara ışık tutmaktadır. Adım adım çizim teknikleri, püf noktaları ve bilgileri barındırmaktadır. İşin ehli kişiler tarafından oluşturulan moda tasarım çizim teknikleri kitabı çeşitlerinin anlatımlarının akıcı, sayfa dizaynlarının da anlaşılır biçimde hazırlandığı vurgulanmaktadır. Görsel tasarımına da önem verilen moda çizim kitapları ile tasarımcılığa adım atmış bireylerin sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğu da moda tasarımcısı olan çevrelerce belirtilmektedir. 

Kız enstitülerinde, kurslarda kullanılan moda çizim kitapları eli dikişe yatkın kadınların topluma ve üretime kazandırılması bakımından da ayrıcalık taşımaktadır. Moda tasarım çizim teknikleri içeren kitaplardan Michele Wesen Bryant’ın “Moda Çizimi” için, yeteneklerini geliştirmek isteyen tasarımcıların ve öğrencilerin moda çizimlerine pratik bir şekilde kılavuz niteliği taşıdığı söylenmektedir. Adım adım rehberlik eden bu yapıtta son çağın önde gelen tasarımcılarından ve illüstratörlerinden bazı örnekler gösterilmektedir. Moda çizimini geliştirmek isteyenlere önerilen bu eser dışında John Hopkins’in “Moda Tasarımında Moda Çizimi” yapıtı da kitap dükkânlarında yerini almaktadır. 

Moda Tasarım Kitapları

Moda tasarım kitapları, moda tasarım bölümü okuyan ya da kendini bu konuda ileriye taşımak isteyen bireylerin seçimleri arasında yer almaktadır. Moda tasarım ve stil kitapları içinde tasarım moda terimleri, modanın araştırma süreçleri, teknik çizimler ve pazarlama yöntemleri gibi geniş bir konu skalası hâkim olmaktadır. Kitapçı dükkânlarından veya e-ticaret sitelerinden kolayca ulaşılan moda tasarım kitapları birçok kişi için ilham niteliği de taşımaktadır. 

Nur Sezgin’in “Moda Tasarımcıları İçin Stilize Figürler ve Teknik Çözümleri” kitabı ile tasarıma gönül veren herkesin tasarımlarını kolaylıkla oluşturup, çizip, istenilen tekniklerle boyayıp, kumaş ve aksesuar örnekleri için ayrılan bölüm ile beraber harika bir koleksiyon ve tasarım dosyasının hazırlanacağı işin uzmanlarınca iletilmektedir. Caroline Tatham’ın “Moda Tasarımı Çizim Dersleri” için, önde gelen tasarım okullarında okutulan derslerin bir benzeri olarak, bilgilendirici üniteler metoduyla düzenlendiği söylenmektedir. Ayrıca bu kitap hakkında tasarımcı olmak isteyenlere detaylı bilgi ve farklı farklı özel kaynaktan illüstrasyon örnekleri sunulduğu bilgisi de verilmektedir. 

Moda Kumaş Kitapları

Moda kumaş için yazılmış çok sayıda kitap moda evlerine, tasarımcılara, tasarım öğrencilerine bilgi kaynağı olarak sunulmaktadır. Popüler kültüre ait çok sayıda moda konulu kitapta yayınevleri tarafından sürekli basılmaktadır. Bu tür kitapların bazıları direk olarak modayı anlatmakta bazıları ise modanın demirbaşı olan kumaşların bilgilerini içermektedir. Moda kumaş bilgisi kitap içinde doğru kumaş seçimi, kumaşa göre kalıp seçimi, kumaş türlerine göre düzgün pens, teyel ve plise yapımı gibi konular işlenmektedir. Bununla beraber moda kumaş kitaplarında modaya yön vermiş kumaşların tarihi, nereden nereye geldiği gibi kültür bilgileri de rastlanmaktadır.

Moda Tasarım Temelleri dizisinde bulunan “Moda Tasarımında Triko” Juliana Sissons’a ait bir kitap niteliğinde okuyucuların karşısına çıkmaktadır. Moda kumaş konusuna pratik ve görsel odaklı bir giriş imkânı sunmaktadır. Yine aynı dizide bulunan Duygu Atalay Onur’un “Moda Tasarımında Teknik Çizim ve Kumaş Rehberi” ise teknik çizim detayları ve kumaş ile tasarım ilişkisini ifade etmektedir. Kolektif bir eser olan “Sürdürülebilir Moda” da çevreye duyarlı bir kumaş anlayışını aktarması ile kendini belli etmektedir. 

 

Daha Az Göster