Psikoloji Kitapları
Psikoloji Nedir?
Psikoloji insan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Ruh bilimi olarak da adlandırılan psikoloji insan davranışlarına etki eden zihinsel süreçler hakkında çıkarımlarda bulunmaktadır. Bilim dalları içerisinde geniş kapsama sahip olan psikoloji bilimi pek çok kitabın da ana teması olmuştur. Hem dünyada hem de ülkemizde psikoloji alanında birçok kitap yazılmıştır. Bu kitaplardan bazıları kişisel gelişim ele alınırken bazıları ise üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan, akademik eserler arasında yer almaktadır.
Psikoloji kitapları, okuyan kişinin iç dünyasını aydınlatan, kişinin kendini tanıması ve anlamasına yardımcı olan kitaplardandır. Özellikle kendini geliştirmek isteyen, her konuda sağlıklı karar vermek isteyen okurları olan psikolojik kitaplar, çok okunan kitap listelerinde yer almaktadır. Her yaştan okuyucu kitlesi bulunan psikoloji ile ilgili kitaplar, hafif düzeyde olan özgüven eksikliği, sosyal fobiler gibi hafif düzeydeki psikolojik rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Bibliyoterapi de denilen bu yöntemde bilişsel psikolojik kitaplar oldukça önemlidir.
Kişisel gelişim kitaplarının yanı sıra Psikoloji kategorisindeki kitaplar, akademik amaçlı olmanın yanı sıra bireylere farkındalık kazandırmaktadır. Profesyonel çözümlemenin ise eğitimle beraber uzmanlık gerektirdiği unutulmamalıdır.
Psikolojik kitapların niteliği yazara, yayınevine; yazarın bağlı olduğu paradigmaya göre değişmekteyken en iyi kişisel gelişim kitabı ise alıcının öğrenmek istediği konuyu kapsayan ve alanında uzman kişinin adını taşıyan eserlerdir.
En İyi Psikolojik Kitaplar
En iyi psikoloji kitapları, okurların beğenisini kazanan ve dünya çapında en çok satan kitaplar arasına giren edebi eserlerden biridir. Türk ve Dünya edebiyatında psikoloji alanında eğitim almış ve belirli kariyere sahip olan psikoloji yazarları bulunmaktadır. Her birinin edebiyat tarihine kazandırmış olduğu farklı psikoloji alanlarını ilgilendiren psikoloji kitapları bulunmaktadır. Çocuk psikolojisi, eğitim psikolojisi, gelişim psikolojisi gibi alanlarda yazılmış başlıca psikolojik kitaplar ve psikoloji yazarları şu şekilde sıralanabilir:
Bilinçaltı – Sigmund Freud: İnsan kişiliğinin beş farklı dönemden geçerek oluştuğunu söyleyen psikanaliz kuramının temsilcisi Sigmund Freud, Bilinçaltı adlı eserinde insan psikolojisine yer vermiştir.
İnsanın Anlam Arayışı – Viktor Emil Frankl: Birçok yabancı dile çevrilen ve okurları tarafından beğenilmiştir. İnsan psikolojisi kitapları arasında yer alan İnsanın Anlam Arayışı, 2. Dünya savaşında Nazi Almanyası toplama kampındaki deneyimlerinden bahsetmektedir. Hayat pozitif bakmak, olumlu düşünmek ve hayal etmenin psikolojiye sağladığı faydaları anlatmıştır.
İyi Hissetmek – Dr. David Burns: Daha mutlu ve pozitif bir hayatın yolunu gösteren, psikolojiye iyi gelen kitaplar arasındadır. Özgüven eksikliğini, kaygıları, suçluluk duygusunu aşmayı hedefleyen bilimsel tekniklerin yer aldığı bibliyoterapi yönteminin uygulandığı psikoloji kitabıdır.
Günübirlik Hayatlar – Irvin D. Yalom: Yalom ’un psikoterapi seanslarından yazdığı on öyküden oluşan bir eserdir. Her bir öykünün ortak teması ölümdür. Hastaların bilinçlerinde ya da bilinçaltındaki ölüm teması üzerine durulmuştur. Kitaplarında insan psikolojisinden sıkça bahseden yazar anlatım olarak da oldukça sade ve akıcı bir dil kullanmıştır.
İnsan insana – Doğan Cüceloğlu: Türkiye edebiyat tarihi açısından önemli psikoloji yazarları arasında yer alan Doğan Cüceloğlu yazdığı tüm kitaplar insan psikoloji ile alakalıdır. İnsan İnsana kitabı ise kişisel gelişim açısından insana katkı sağlayan önemli eserlerden biridir. Etkili iletişim becerileri ve iletişimin öneminden bahsedilmiştir.
Duyguların Psikolojisi – Nevzat Tarhan: Okunması gereken psikolojik kitaplar arasında yer alan bu eser, olumlu ve olumsuz tüm duyguları çözümleme yapmaktadır. Olumlu duyguların daha fazla kullanılması gerektiği, olumsuz duygulardan nasıl kurtulunacağı hakkında insanlara bilgi veren önemli bir eserdir. Sağ ve sol beyni nasıl etkin hale getirilmesine tavsiyelerde bulunmaktadır.
İnsan Olmak – Engin Geçtan: İnsanın iç dünyasında yaşadığı tüm duyguların, sıkıntıların dış dünyadan daha büyük olduğunu ve insanın bilincinin bu duygularla nasıl hareket ettiğini konu edinir. İnsanın kendisini ve çevresini daha iyi anlamasını sağlayarak çıkarımlarda bulunmasına olanak sunmaktadır.
İnsan Olmanın Psikolojisi – Abraham Maslow: İnsan doğasının objektif ve subjektif yönleri bir arada ele alınarak çözülebileceğini savunan Maslow hümanistik psikoloji yazarlarındandır. Bireyin nasıl şekillenebileceği, potansiyellerinin farkında olabileceği anlatılmaktadır. Maslow, insan sağlığı anlaşılmadan ruh hastalıkları da anlaşılmaz tezini savunmaktadır.
Savaşçı- Doğan Cüceloğlu: Söyleşi şeklinde yazılmış bir kitaptır. Öğretmen Arif Bey’in iç sıkıntılarını psikolojik yöntemlerle çözümlenebileceği üzerine yazılmış psikolojiye iyi gelen kitaplar arasındadır.Psikologların Romanları
Edebiyat dünyasında psikoloji alanında akademik eğitim alan ve akademisyenlik yapan psikoloji yazarları bulunmaktadır. Bu yazarların okurları için yazmış olduğu öğretici psikoloji kitapları hem dünyada hem de ülkemizde geniş okuyucu kitlesine sahiptir. Türk edebiyatı ve Dünya Edebiyatında yer edinmiş psikologların romanları:
Üstün Dökmen: Türk edebiyatında psikoloji alanında önemli eserler veren psikolog yazarlardan biridir. Yazmış olduğu Direksiyon, Ay Kapanı, Palandöken, Ladesçi, Yorgun Heykel gibi romanları geniş okuyucu kitlelerine ulaşmıştır.
Doğan Cüceloğlu: Türk ve Dünya edebiyatında tanınmış isimlerden biridir. Öğretmen Olmak, Gerçek Özgürlük gibi yazmış olduğu eserler oldukça önemlidir.
Gülseren Budayıcıoğlu: Son zamanlarda yazmış olduğu kitaplarla ve bu kitaplarda yer alan olayların televizyona aktarılması ile tanınan önemli psikoloji yazarları arasındadır. Hayata Dön, Kral Kaybederse, Camdaki Kız adlı romanları en çok okunan psikolojik romanlar arasında yer alan eserleridir.
Beyhan Budak: Senin Suçun Değil, Kendine İyi Davran Güzel İnsan adlı edebi eserleri edebiyat dünyasına kazandırmıştır. Klinik psikolojisi alanında kendini geliştiren yazar kişisel gelişim alanında da okurlarına katkı sağlamaktadır.
Erol Güngör: Sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapan psikolog yazar Erol Güngör, Türk kültürünü ve ahlak yapısını anlatan eserleri kaleme almıştır. Sevgili İstanbul, İslam’ın Bugünkü Meseleleri, Tarihte Türkler bu eserlerden bazılarıdır.
Muzaffer Şerif Başoğlu: Sosyal psikoloji adında önemli çalışmaları olan ve üniversitelerde okutulan akademik kaynaklarda imzası bulunmaktadır.
Psikoloji Roman Önerileri
Dünya edebiyatında psikoloji ile ilgilenen psikoloji yazarları bu alanda pek çok eser ortaya koymuşlardır. Özellikle bazı eserler farklı ülkelerin dillerine çevrilerek daha çok tanınmış ve daha fazla okuyucunun beğenisini kazanmıştır. Bu kapsamda yazılan ve insan psikolojisi hakkında çıkarımlar yapmayı sağlayan romanlar şunlardır:
- Sudaki Yüzler – Janet Frame
- Divan - Irvin Yalom
- Ölümsüzlük ve Pilgrim – Timothy Findley
- Otomatik Portakal – Anthony Burgess
- Açlık – Knut Hamsun
- Boş Ayna – Dr. Karly McBride
- Dersaadet'te Dans – Engin Geçtan
- Makber – Cem Mumcu
- Eylül – Mehmet Rauf
- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa
Psikoloji Kitap Fiyatları
Günümüzde psikoloji alanında farklı türde ve farklı temaya sahip birçok psikoloji kitapları yayınlamaktadır. Bu kitaplardan bazıları kişisel gelişim, psikolojiyi öğrenme, anlama ve anlamlandırmaya yararken da bazıları ise roman şeklinde yazılarak okurlarına sunulmaktadır. Psikolojiye iyi gelen kitaplar okurların beğenisini kazanmış ve okurun iç dünyasını tanımasını sağlamıştır. Bu yüzden kişisel gelişimini tamamlamış ya da hayatın belirli evrelerinde sorunlarıyla başa çıkamamış insanlar, psikoloji ile ilgili kitaplar okuyarak kendilerini tamamlamışlardır. Bu yüzden de hem geçmişte hem de günümüzde psikolojik kitapların okur kitlesi oldukça fazladır.
Psikoloji bilimi konuları oldukça geniştir. İnsan gelişiminin bütün dönemleri psikolojinin ana konusunu oluşturmaktadır. Bu yüzden bu alanda yazılmış sayısız kitap bulunmaktadır. Her bir kitap yazılış amacı ve kullanım alanına göre farklı fiyat aralıklarında okuyucularına sunulmaktadır. Özellikle ders kitabı olarak okutulan, içerisinde akademik bilgilerin yer aldığı kitaplar fiyat olarak roman ve söyleşi türündeki eserlere göre daha pahalıdır. Ayrıca psikoloji alanında yazılan bazı eserler psikoloji kitap seti şeklinde satışa sunulmuştur. Bu setler tekli alımlara göre daha avantajlı satış fiyatlarına sahiptir.
Hem Türkiye’de hem de Dünyada tanınmış psikoloji yazarları daha çok ilgi gördüğü için kitapları da daha yüksek fiyatlandırılmıştır. Kitabın satıldığı yer, kitabın baskı sayısı ve içeriğinde yer alan görseller gibi unsurları kitapların fiyatlarının değişmesine neden olan başlıca unsurlardır.