Astroloji Nedir?

Astroloji hakkında kozmos içerisindeki güçlerin yani Güneş Sistemindeki planetlerin ya da genel olarak dünya üzerindeki enerjilerin evrensel etkilerle şekillenmesi ile insanları ve insan topluluklarının üzerindeki etkilerini ve ortaya çıkan durumları yorumlayan bir düşünce sistemi, bir kültür ve yorum sanatıdır ifadeleri kullanılmaktadır. Astrolojinin matematiksel bir temele sahip olduğu ise Astronomi ile paralel olan çalışmalardan fark edilmektedir. Uzmanlarca da bu durum Astrolojinin pozitif temellere dayandığı yönünde yorumlanmaktadır. Bunun yanında Astroloji, yıldızların hareketlerini matematiksel olarak hesaplamanın yanında etkin enerji oluşturduğunu da gündeme getirmektedir.

Gök olayları izlenerek kehanetlerde bulunmak ve özellikle de felaketleri kestirmek tarihte pek çok toplumun kaynakları arasında geçmektedir. Bu konunun ilk yazılı örneklerine de Mezopotamya’daki Asur ve Babil uygarlıklarının insanlığa bıraktığı arkeolojik yapılar üzerinde rastlanmaktadır. Ayrıca o dönemin rahipler sınıfı mensupları da ilk Astrologlar unvanını taşımaktadır. Günümüzde Batı’da var olan astroloji sisteminin kökeni ise Eski Yunan’a dayanmaktadır. Büyük İskender dönemine kadar, Eski Yunan’daki gökyüzü incelemeleri yeryüzünde olan olayların açıklamasını ve kehanetleri içermez iken gelecekle ilgili tahminler, gökyüzü cisimlerinin hava durumunu etkiliyor olduğu görüşünü oluşturmaktadır. 

Astroloji kelimesi Yunanca yıldız anlamına gelen “astro” ve bilgi anlamına gelen “logos” sözcüklerinden ortaya çıkmıştır. Astroloji son iki bin yıllık dönem süresince gökbilimciler, filozoflar ve bilim adamları tarafından kabul gördüğü dönemler niteliğini taşısa da onsekizinci yüzyılda Akıl Çağı’nın ortaya çıkması ile bir düşüş yaşadığı belirtilmektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılın başında Alan Leo ve Charles Carter gibi astrologların çalışmaları yanında Alice Bailey ve Madame Blavatsky’nın özel öğretileriyle yeniden gündem olduğu ifade edilmektedir. Bu ve daha nice ünlü astroloğun ortak ifadeleri ise hayatın içerisinde tamamen savunmasız ve doğaçlama bir gayretle yürümek yerine astrolojiyle yaşam farkındalığının arttığı vurgusu yapılmaktadır.   

Neredeyse her kültürde görülen ve dönemler boyunca farklı türleri olduğu bilinen astrolojinin çeşitleri ise aşağıda sıralanmaktadır.

  • Babil Astrolojisi
  • Helenistik Astrolojisi
  • Batı Astrolojisi
  • Çin Astrolojisi.

Astroloji İle İlgili Kitaplar

Astrolojinin gezegenlerin astronomik konumları ile dünyadaki olaylar arasındaki korelasyonunu incelediği üzerine birçok veri bulunmaktadır. Bu verilerin başında da astrologlar tarafından kaleme alınan astroloji ile ilgili kitaplar gelmektedir. Astrologlar kişinin doğum anındaki Güneş, Ay ve gezegenlerin konumlarının o kişinin karakteri açısından doğrudan bir etkiye sahip olduğuna inanmaktadır. Astroloji kitapları da bu etkileri incelemekte ve yorumları ile insanlara öneriler sunmaktadır. Örneğin Astrolog Zeynep Turan’ın “2020 Şifreleri Çözüyor” kitabı bireyden çok insanlığın ele alındığı bir kitap olsa da 2020 yılının ana temasının bireysellik olduğunu belirtmektedir. Turan kitabının ön sözünde “Unutmayın gökyüzünde ne varsa yeryüzüne o yansır” ifadesine yer vermektedir. 

Astroloji ile ilgili yapıtlar ele alındığında burç kitapları ve astroloji fal hakkındaki eserler de ön plana çıkmaktadır. Hasan Kocabaşın “Burçlar Kuşağından Serisi”ne ait olan 12 adet kitap, batı astrolojisi içinde yer alan Zodyak üzerindeki burçları açıklamaktadır. Gülten Suveren’in “Burçların Dili Serisi” ve Hande Kazanova’nın “Çıtır Çıtır Astroloji Serisi” de oğlak, kova, başak, aslan, ikizler, boğa, koç, yengeç, akrep, balık, terazi, boğa olan 12 burca ait her biri ayrı yapıtta aynı özelliği taşımaktadır. Berrin Türkoğlu’nun “Burçlar” ve Sofi Tram-Semen’in “Türk Astroloji Serileri” için de astroloji kategorisine ait kitaplardır açıklaması yapılmaktadır. 

Okurların astroloji kitaplarını seçerken birçok kıstası göz önünde tuttuğu da bilinmektedir. Okurların ilgi alanları doğrultusunda kendilerine en uygun kitapları seçtikleri de ayrıca eklenmektedir. Mesela astrolojiyle alakalı olan tarot veya rüya yorumları kitaplarının da ilgiyle karşıladığı söylenirken Muhsine Akın’ın “Tüm Dinlere Uygun A’dan Z’ye Yüzyılın Yorumları”, Dilara Dal’ın “En Güzel Rüya Yorumları”, Isa Donelli’nin “ Herkes İçin Tarot” ve Hilal Altundal’ın “Tarot Destesi ve Kitabı” eserlerinin altı çizilmektedir. 

Astroloji Yazarları

Astroloji yazarları yani astrologlar, insan ve evren arasındaki karmaşık etkiyi yorumlamaktadır. Astrolojinin içerisinde çalışma yeri edinen, gök olaylarını ve bu olayların diğer varlıklara etkisini inceleyen astroloji yazarları, ayrıca bu etkileri insanlara duyurmaktadır. Gazetelerin günlük burç köşelerinde, kendi kişisel web sitelerinde ve hatta bilgilerini, yorumlarını toparladıkları kitaplarda insanlara etki eden gezegen hareketlerinden bahsetmektedirler. Otoriteler dünyaca ünü astroloji yazarları arasında Türk astrologlar da olduğuna değinmektedir ve bazı isimleri şu şekilde sıralamaktadırlar. 

  • Zeynep Turan
  • Dinçer Güner
  • Hande Kazanova
  • Didem Şarman
  • Hale Özen
  • Esra Kocasoy
  • Filiz Özkol
  • Hakan Kırkoğlu
  • Binnur Sormageç
  • Öner Döşer
  • Hakan Kırkoğlu
  • Sema Kılıç

En Çok Okunan Astroloji Kitapları

En çok okunan astroloji kitaplarının içeriğinde gelecekten haber vermekten çok, yaşamı en doğru adımlarla yürümek için olasılıkların farkında olmayı sağlayan bilgi ve yorumlar yer almaktadır. En iyi astroloji kitapları şeklinde arama motorunda yapılan inceleme sonucunda kişilerin karşısına astrolojiyi temelden alarak öğrenmiş ve bu konuda yıllarını vermiş sayısız astrologun sayısız yapıtı ile karşılaşılmaktadır. Bunların içinden örnekler verilmek istenirse Corrine Kenner’in “Tarot ve Astroloji” kitabı ve de Zeynep Turan’ın “2023 Karar”, “2021 Var Olmak”, “2020 Sıfırdan”, “2019 Kader Yeniden Yazılıyor”, “2018 Burç Yorumları Dünya Değişiyor”, “Büyük Hesaplaşma Başlıyor”, “Benim Sevgilim Kim?/Zodyak”, “Aşk Hala Var” yapıtları vurgulanmaktadır.  

Astroloji kitap önerileri olarak uzmanları diğer tavsiyeleri ise Dinçer Güner’in “Zamanlamanın Gücü 2018”, Berrin Türkoğlu “Burçlar”, Nilda Efeçınar’ın “Burçlar ve Esmalar”, Şenay Yangel’in “Türk Medeniyetlerinde Astroloji Astronomi ve Müneccimbaşılık”, Gülden Bulut “Külkedisi Pinokyo’yu Seviyor”, Nuray Sayarı’nın “Ay Ritüelleri”, Olgu Ilgın’ın “Küs Müyüz Tanrım?”, Tevfik Uyar’ın “Astrolojinin Bilimle İmtihanı” olmaktadır. Tevfik Uyar bu kitabının önsözünde astrolojinin nasıl ortaya çıktığını, neden bir sözde bilim olduğunu ve niçin bu kadar popülerleştiğini yani kısaca yıldızlarının insanlara neyi söylemediğinden bahsettiğine değinmektedir. 

Astroloji de kitap önerilerine kitap satış noktalarından alınan bilgiler doğrultusunda en çok okunan kitaplar bazında devam edilecek olunursa Burak Ali Kartal’ın “Merkür Geri Gitti”, Güçlü Metin’in “2019 Esmaü’l Hüsnalı Astroloji Rehberiniz”, İsmail Çorbacı’nın “Kötü Yazılım Büyü ve Gizemli Dünyası”dan bahsedilmektedir. Bu yapıtların yanına Theo Koupelis’’in “Evreni Anlama Serüveni”, Vedat Delek’in “Astrolog Vedat Delek İle Gökyüzü Mucizeleri”, Barış İlhan’ın “Yetişkinlerin Buluğ Çağı” ve Muhsine Akın’ın “Tüm Dinlere Uygun A’dan Z’ye Yüzyılın Yorumları Rüya Yorumları” gelmektedir. 

Astroloji Eğitim Kitapları

Astroloji uzmanları, astrolojiyi anlamanın en önemli koşullarından birisinin onu en doğru şekilde öğrenmektir vurgusunu yapmaktadır. Bunun için astroloji konusunda eğitim almak isteyen kişilerin uygun kitapları belirlemesi ve bu yönde kendini eğitmesi önerilmektedir. Astroloji eğitim kitapları bir nevi astrolojiye giriş niteliği taşımaktadır. Yeni başlayanlar için astroloji kitapları arasından Gülten Bulut’un “Gökyüzünün Söyledikleri: Astroloji Öğrencileri İçin Astronomi” ve Şenay Devi’nin “Gökyüzünü Keşfedin Temel Astroloji” eserleri gösterilmektedir. Ayrıca Barış İlhan’ın “Astroloji Dersleri”, Marion D. March’ın “Astroloji Öğrenmenin Tek Yolu”, Aysel Yeşilyurt’un “A’dan Z’ye Fallar Ansiklopedisi” eserleri astrolojiye giriş kitapları niteliği taşımaktadır. 


 
Daha Az Göster